Oplacalnosc produkcji siatki ogrodzeniowej

Pewien termin teraźniejszemu w Wysokiej Brytanii poszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co spowodowało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do robienia niemal na pełnym kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, że w składach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy jednak ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie pochodzące z chowów ekologicznych, w realizacji zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia związane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są metodą na osiągnięcie rynku, a taż jakość mięsa pozostaje jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie stosowaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami poprawiającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, że z kilograma mięsa można kupić półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać uwagę na etykiety kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, jakie zostały napompowane chemią.

www.grupa-wolff.eu bezpłomieniowe odpowietrzanieOdciążanie wybuchu - Odpowietrzanie wybuchu | GRUPA WOLFF

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i norm regulujących produkcję wędlin doskonałej klasie, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny potrafi żyć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie to stwierdzenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga stanowi ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, natomiast jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać mało więcej na sprawdzone produkty dobrej formie zamiast truć organizm...