Maszyny i urzadzenia gastronomiczne sprawdzian

Urządzenia dla gastronomii powinny zostać zużyte w oparciu o biznes, jaki chcemy stworzyć. Kawiarnia powinna skoncentrować się przede każdym na prawdziwym ekspresie ciśnieniowym i zainwestować w konkretniejszą sumę różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).

Przyda się również syfon do ciętej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie ważna przystroić odpowiednią dawką słodkiej śmietanki. Jeżeli będziemy stanowić także dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto uzyskać więcej, klienci chętnie stosują zarówno po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), jak i też całkowicie alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Właśnie do lodów przyda się oraz odpowiedni porcjoner, aczkolwiek nie istnieje toż silny koszt. Dużo jest zainwestować w jasną tacę z pokrywką, na której będziemy mogli wystąpić reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie - klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na brzeg czy dwa. Jeśli planujemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o trochę inny asortyment. Przyczyni się oczywiście również ekspres do kawy, ale poza tym trochę shakerów, sitko barmańskie, czy nawet wiadro do szampana (zupełnie nie wiemy, z którym życzeniem przybędzie do nas klient). Przyda się także wyciskarka do cytrusów - ktoś może sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego. Do wyposażenia pizzerni będziemy chcieć naturalnie pieca do pizzy, a też torbę na pizzę (jeżeli będziemy jeszcze sprzedawać jedzenie na dowóz). Przyda się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli przychodzimy do oferty inne fast foody, więc potrafimy ulokować w frytkownicę, grill kontaktowy (do przygotowania ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem konieczna może wykazać się naleśnikarka, przecież to ważny koszt i pragniemy być pewność, czyli na pewno mężczyźni będą do nas wpływać na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, wtedy myśl jest dosyć oczywista). Przyda się za to danie do kebabu, a czasem również gofrownica (ostatnio popularnością cieszą się wytrawne gofry, na przykład takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku). Istnieją również specjalne urządzenia elektryczne do hot-dogów.