Maszynka do miesa wyciskarka 3w1 clatronic

Wilk do ciała więc nic innego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest niezwykle mocniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży asortyment wilków na zbytu idzie na dobór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki temu kolej na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) oraz nie wymaga olbrzymiego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co znacznie ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze pewni nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka wartość wykonania stanowi o wielkiej moce maszyny. Jak każde dania wykorzystywane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia stawia się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest łączone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa wiąże się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w drugie akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To łatwe urządzenie, wygodne w popularnych cenach, wykorzystywane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę kiedy w licznych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów oraz pozostałych ulepszaczy.