Bitki wolowe z rostbef

Czy zapewne być przedmiot smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i jedzący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być właściwie roztłuczony - na tyle, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i zarazem nie tak dużo, by kotlet nie był za mały, inaczej wyda na soczystości. Oraz w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w dobrej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do ciała, aby zdobyło odpowiednią grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, jakim będziemy mogli sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej mierze kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak wykorzystujemy do nich mięso nieco niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością umieszcza się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można szybko zdjąć z grup, ponadto tłuczek do ciała jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w znacznej kwot, albo z konkretnego mięsa, oszczędźmy sobie mocy i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo dostępna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by każde swoje steki były rozbite równomiernie, łatwo i łatwo, to nie ma piękniejszego wyjścia, jak właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje wtedy taki spory wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, zaś nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.