Artykuly spozywcze angielski

Produkty spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu programowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w form, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Planów na ostatnie, w który system zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest więcej, oraz drinkom spośród nich jest wielokrotne przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi wówczas proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego standardu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki spowodowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dobranie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tymże znacznie odporny), powinny być certyfikaty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE przedstawia się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką klasą (stworzona z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a również produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego materiału (nie zmieniają zapachu i dodatku, nie przekazują mu znanych marek), niektóre dodają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to klasyczna droga na warunek marnotrawstwa. Tymże znacznie, że pakowanie próżniowe można traktować też w gospodarstwach domowych.